De titel is nogal stellig, maar voor de duidelijkheid attenderen we u erop dat het hier over brandstoffen gaat:) Een trend is namelijk dat de brandstoffen van onze overheid ‘groener’ moeten worden. Op zich een goede ontwikkeling want een bijdrage aan het milieu is voor iedereen wenselijk. De reguliere brandstoffen worden daarom aangevuld met een door de overheid bepaalde hoeveelheid bio-bestanddelen, zoals biodiesel in dieselbrandstof en bio-ethanol in benzine.  

In Europa is er geen eenduidige lijn voor deze aanvullingen, wat op zich geen punt is. Weet alleen dat geen van de wijzigingen worden doorgevoerd om de brandstofkwaliteit te verbeteren, in tegendeel, het effect is namelijk vooral negatief en leidt behalve tot hoger brandstofverbruik ook tot meer vervuiling in brandstofsysteem en motor.

Het verouderingsproces wordt namelijk bespoedigd waardoor het brandstofsysteem sneller vervuild. De bio-bestanddelen zijn nu in Nederland 7% voor diesel en per 1 oktober 2019 zelfs 10% voor benzine. Het motor-managementsysteem (de hersenen van uw motor) corrigeert afwijkingen, stelt zich daarop in en went er als het ware aan.  

Tijdens vakanties zijn de voertuigen uit hun vertrouwde omgeving en daar wordt getankt met brandstof die daar beschikbaar is; In België zijn deze percentages gelijk, maar in Italië en Frankrijk treft u ze zelfs mogelijk met een bio-aandeel tot 30%. Het laat zich raden wat dit met uw (mogelijk) kostbaarste bezit doet, zeker als deze ook nog eens, tegen gewoon gebruik in, een berg op moet met een caravan achter zich aan. 

Gevolgen zijn; elektronische storingen, overbelaste roetfilters, vastroeten van turbo’s en extreme vervuiling van het brandstofsysteem en uiteindelijk de noodloop die uw auto overneemt. Lees: stilstand, vertraging en hoge kosten. 

We willen u zo goed mogelijk van uw welverdiende vakantie laten genieten en adviseren u daarom, om vóór vertrek naar de plaats van bestemming én weer op de weg terug, uw brandstofsysteem te reinigen. In geval van dieselmotoren adviseren we om ook de turbo en het roetfilter aan te pakken. Simpel via de tank, dat kunt u prima zelf.

Kijk hier voor één van onze Forté Authorised Service Centers, daar weten ze precies wat ze u moeten aanbieden. 

Fijne vakantie!